sport

Eindhoven naar de rechter vanwege ‘staatssteun’ PSV

Door Shari Deira - 28 maart 2013

De gemeente Eindhoven is het niet eens met het oordeel van de Europese Commissie over de aankoop van de grond onder het Philips Stadion en De Herdgang. Daarom stapt de gemeente naar de Europese rechter in Luxemburg.

Dat heeft Eindhoven donderdag bekendgemaakt. Volgens de gemeente is er geen sprake van ongeoorloofde staatssteun.

Winstoogmerk

De gemeente Eindhoven noemt de werkwijze van de Europese Commissie juridisch niet juist en onzorgvuldig. ‘De gemeente heeft de Europese Commissie in 2011 al uitgelegd dat de prijs voor de grond marktconform was.’

Om hier zeker van te zijn, heeft de gemeente Eindhoven naar eigen zeggen een onafhankelijke taxateur de grondtransactie laten waarderen, volgens de richtlijnen die de Commissie hiervoor geeft.

Staatssteun

De Europese Commissie oordeelt na twee jaar onderzoek dat de gemeente Eindhoven zich bij de transactie niet heeft gedragen als commerciële partij. Volgens de Commissie is geen sprake geweest van winstoogmerk waardoor er sowieso sprake is van staatssteun.

In 2011 kocht de gemeente Eindhoven voor bijna 48,4 miljoen euro grond van PSV en gaf deze in erfpacht weer terug. Brussel twijfelt over de taxatie van de grond en de risico’s die de gemeente heeft gesproken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.