sport

KNVB: tijdstraf bij gele kaart in amateurvoetbal

Door Shari Deira - 20 maart 2013

Voetbalbond KNVB heeft woensdag maatregelen gepresenteerd die agressie en geweld op het voetbalveld moeten tegengaan. De bond wil onder meer dat voetballers een time-out nemen als ze een gele kaart krijgen.

Dat staat in het actieplan Tegen geweld, voor sportiviteit (pdf) dat de KNVB woensdag heeft gepresenteerd.

Tijdstraf

Het plan is een reactie op de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december. Nieuwenhuizen werd ernstig mishandeld en overleed. Met het actieplan wil de KNVB geweld tegengaan en de sportiviteit op en rond het veld bevorderen.

De KNVB wil per 1 juli een tijdstraf invoeren van 10 minuten voor de B-categorie (lager dan de tweede klasse) bij senioren en junioren. Dat is zo’n 75 procent van het amateurvoetbal.

Per direct stelt de bond een hulplijn in voor noodgevallen. KNVB-leden kunnen bellen als de situatie uit de hand loopt en worden dan begeleid door een zogenoemde voetbalofficier die onder meer contact legt met, politie, burgemeester en slachtofferhulp.

Fout

Verder wil de KNVB het gebruik van de spelerspas verbeteren, moeten verenigingen gedragsregels publiceren en worden extra waarnemers ingezet voor clubs die herhaaldelijk de fout ingaan.

Eerder deze maand bleek uit een onderzoek van EenVandaag (pdf) dat scheidsrechters en grensrechters voor de invoering van een tijdstraf zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.