sport

UEFA: scheidsrechters, leg wedstrijd stil bij racisme

Door Kelly van Alphen - 28 maart 2013

De UEFA heeft er bij scheidsrechters opnieuw op aangedrongen wedstrijden te staken als er binnen of buiten de lijnen sprake is van racisme. ‘Wij zullen de scheidsrechters in die gevallen volledig steunen,’ liet de bond weten.

Dat meldde de UEFA donderdag op een bijeenkomst in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije.

Niet nieuw

De UEFA wijst er wel op dat er geen sprake is van nieuwe regelgeving. ‘De mogelijkheid om een wedstrijd stil te leggen als er racistische uitlatingen te horen zijn, bestaat al vier jaar.’

‘Veel landen hebben al maatregelen genomen om racisme tijdens wedstrijden tegen te gaan, maar op het hele continent komt het toch nog voor,’ zo stelt de UEFA.

Gestaakt

De UEFA vindt dat spelers en trainers moeten opstaan tegen racisme, ook als dat de eigen aanhang of zelfs spelers benadeelt.’

Tot nu toe is het nog niet voorgekomen dat een door de UEFA georganiseerde wedstrijd vanwege racisme werd gestaakt.

In januari werd wel een oefenduel van AC Milan gestaakt nadat Kevin-Prince Boateng van het veld stapte. Hij was de racistische geluiden vanaf de tribunes zat. Zijn actie maakte veel los in de voetbalwereld.

Balotelli

De UEFA beboette de Kroatische voetbalbond twee keer wegens racistische leuzen in de richting van Italië-spits Mario Balotelli.

Voor het afgelopen Wereldkampioenschap had de spits verklaard van het veld te lopen, wanneer hij racistische leuzen van supporters zou horen. Hij zei ook dat hij de persoon die een banaan het veld in zou gooien, zou vermoorden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.