sport

Wedkantoren vertrouwen voetbaluitslagen KNVB niet

Door Kelly van Alphen - 15 maart 2013

Het Oostenrijkse waarschuwingssysteem voor omkoping in het betaalde voetbal wil dat de Nederlandse voetbalbond KNVB een aantal duels gaat onderzoeken. Het systeem van wedkantoren in Oostenrijk registreert alle opvallende weddenschappen.

Dat meldt de radiozender BNR vrijdag.

Ongewone weddenschappen

Oostenrijk heeft een van de meest liberale gokmarkten van Europa, meldt de zender. Daardoor zijn er daar veel wedkantoren waar op bijna alles gewed kan worden wat een wedstrijd te bieden heeft.

De Europese opsporingsorganisatie Europol constateerde in februari dat er bij waarschijnlijk 380 duels in het internationale voetbal sprake is geweest van omkoping. Momenteel lopen in Hongarije, Oostenrijk, Duitsland, Spanje en Italië onderzoeken en rechtszaken naar omkoping in het betaald voetbal.

Om de financiële schade te beperken, hebben Oostenrijkse wedkantoren een onderling alarmeringssysteem ingevoerd, waarbij ongewone wedtransacties oplichten.

Matchfixing in Nederland

Daaruit zijn de afgelopen jaren een aantal Nederlandse duels naar boven gekomen. De voorzitter van de Oostenrijkse koepel van wedkantoren is er zeker van dat ook Nederlandse wedstrijden beïnvloed worden.

Ook de Nederlands-Oostenrijkse Frenkie Schinkels, een bekende voetbaltrainer in Oostenrijk, denkt dat het probleem zich in Nederland voordoet. ‘Nederlanders zijn niet anders dan anders. Ik denk zelfs dat dit syndicaat is begonnen in Nederland’.

Weinig ‘aanknopingspunten’

Het Openbaar Ministerie liet begin februari weten dat er te weinig ‘aanknopingspunten’ zijn om een strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing in Nederland te rechtvaardigen. Er loopt wel een ander onderzoek van het ministerie van Welzijn en Sport.

Minister Edith Schippers (VVD) wil voor de zomer weten op welke schaal matchfixing in Nederland voorkomt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.