sport

Feyenoord wint verdiend van verzwakt Vitesse

Door Arne Hankel - 21 april 2013

Feyenoord heeft zondag optimaal geprofiteerd van de personele problemen bij concurrent Vitesse. De ploeg van trainer Ronald Koeman won thuis met 2-0 van de Arnhemse rivaal en bereikte daardoor de derde plaats.

De Rotterdammers, in punten op gelijke hoogte met nummer twee PSV, hadden in de 38e minuut wel een onterecht toegekende strafschop nodig om het defensieve verzet van het danig verzwakte Vitesse te breken.

Afwezige Bony

Zonder de geblesseerde smaakmakers Wilfried Bony (kuit) en Marco van Ginkel (hoofd) begon Vitesse zeer behoedzaam aan de topper in de zonovergoten Kuip. De Arnhemse ploeg, met Jonathan Reis en Davy Pröpper als invalkrachten, wekte vanaf de eerste minuut de indruk een gelijkspel meer dan voldoende te vinden.

Feyenoord had voor de rust grote moeite om door de muur van Arnhemse verdedigers te breken. Met uitzondering van doelman Erwin Mulder vertoefden meer dan eens alle spelers op de helft van Vitesse, waar het balverlies door de grote drukte aanzienlijk was.

Graziano Pellè

Lex Immers was in de eerste helft weer eens ongelukkig in de afronding. Zijn gehaaste afstandsschoten misten steeds de juiste richting. Ook Graziano Pellè kon aanvankelijk de ban niet breken.

Het puur op de counter spelende Vitesse kreeg voor rust één grote kans. Mulder hield met een knappe redding Renato Ibarra van scoren af. Dankzij een cadeautje van arbiter Bas Nijhuis, die vreemd genoeg een handsbal zag bij de vertwijfeld reagerende Tomas Kalas, kon Pellè de schaakwedstrijd in de 38e minuut toch van 11 meter openbreken: 1-0.

Immers

Na de rust was het Immers die Feyenoord na 5 minuten een veilige marge bezorgde. De Hagenaar sloeg toe na een half geblokkeerd van Ruben Schaken, 2-0. Feyenoord speelde daarna tegen het moedeloze Vitesse een gewonnen wedstrijd. De thuisclub verzuimde de rivaal in het laatste half uur met een grotere nederlaag terug naar Arnhem te sturen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.