sport

Gemeenteraad Eindhoven steunt grondaankoop PSV

Door Arne Hankel - 16 april 2013

De gemeenteraad van Eindhoven steunt wethouder Staf Depla (PvdA) in zijn optreden rond de aankoop van grond van PSV en het daaruit voortvloeiende conflict met de Europese Commissie. Depla is naar de rechter gestapt omdat hij het niet eens is met het onderzoek van de commissie.

In een debat in de gemeenteraad vertelde Depla dat hij een rechtszaak begint vanwege zijn vrees dat het onderzoek naar mogelijk verboden staatssteun op verkeerde uitgangspunten wordt uitgevoerd. Brussel vindt dat de gemeente winst moet maken op de grond.

Dure rechtszaak

Depla noemde die stelligheid van de Europese Commissie dinsdag voorbarig. Hij erkende dat de rechtszaak veel geld gaat kosten.

Eindhoven kocht in 2011 voor ruim 48 miljoen euro de grond onder het stadion en het trainingscomplex van PSV. De club betaalt nu jaarlijks huur (pacht) aan de gemeente.

Melden transactie

Oppositiepartij CDA meent dat de wethouder destijds het zekere voor het onzekere had moeten nemen en de transactie officieel had moeten melden in Brussel. De VVD, PvdA, GroenLinks en LPF verdedigen dinsdag het optreden van de wethouder.

Met notulen uit 2011 in de hand probeerde Depla ook oppositiepartij CDA ervan te overtuigen dat hij nooit heeft beloofd om officieel melding te maken van de transactie omdat hij er nog steeds stellig van overtuigd is dat de koop geen staatssteun is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.