sport

Van Persie schiet United met hattrick naar kampioenschap

Door Servaas van der Laan - 22 april 2013

Robin van Persie heeft het publiek op Old Trafford maandagavond in de kampioenswedstrijd tegen Aston Villa getrakteerd op een hattrick. De Rotterdammer schoot binnen dertig minuten driemaal raak.

Al na twee minuten lag de bal in het net. Veteraan Ryan Giggs legde de bal klaar voor de spits die van dichtbij raak kon schieten.

De tweede goal was er een zoals eigenlijk alleen Van Persie ze kan maken. Wayne Rooney passte de bal vanaf eigen helft over meer dan 50 meter op Van Persie, die de bal in een keer uit de lucht achter de verbaasde Villa-doelman joeg.

Drie goals in dertig minuten

Er stond nog geen half uur op de klok of de Kralinger had ook zijn derde goal binnen. De spits bleef rustig toen opnieuw Giggs hem van dichtbij aanspeelde en schoot de bal uiteindelijk hard via de linkerpaal binnen.

De buit was daarmee binnen voor United, dat nu niet meer door stadgenoot Manchester City kan worden achterhaald. De tweede helft was daarmee een formaliteit en derhalve niet om aan te zien. De vreugde in het Theatre of Dreams, waar de twintigste landstitel uitbundig werd gevierd, was er niet minder om. Dertien van die twintig titels zijn behaald onder de leiding van de Schot Alex Ferguson.

Topscorer

Met zijn drie goals in dertig minuten staat Van Persie met 24 goals gelijk weer boven aan de topscorerslijst in de Premier League. Hij haalt daarmee oud-Ajax-spits Luis Suárez in die op 23 goals staat en vermoedelijk een zware schorsing zal krijgen vanwege het bijten van zijn tegenstander.

Het is het eerste kampioenschap voor Van Persie, die dit jaar overkwam van Arsenal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.