sport

Braziliaanse voetbalclub is Taliban-verering zat

Door Servaas van der Laan - 05 mei 2013

De Braziliaanse voetbalclub Fluminense is het zat dat spelers en supporters zich verkleden als Taliban-strijders en hier foto’s van op het internet zetten. De clubleiding vraagt om de verering van terroristen onmiddellijk te stoppen.

Dat heeft de club dit weekend bekendgemaakt.

Het bestuur richt zich in het bijzonder op de spelers Fred en Thiago Neves die op Twitter foto’s zetten waarin zij de clubvlag om het gezicht tot aan de ogen gewikkeld houden op de voor Taliban-strijders zo typerende stijl.

Campagne

Supporters begonnen met de terroristenverering na een verlies in de Zuid-Amerikaanse Copa Libertadores. De supporters vroegen zich af waar het voor de club uit Rio de Janeiro zo gebruikelijke ‘vecht-imago’ is gebleven.

De Taliban werd er ook op spanddoeken en in spreekkoren in het stadion bijgehaald. De club is dat gedrag helemaal zat. ‘De Taliban zijn terroristen en geen strijders. Een club als Fluminense heeft daar helemaal niets mee te maken,’ laat het bestuur in een verklaring weten. De spelers Fred en Thiago Neves hebben gehoor gegeven aan de oproep en de foto’s verwijderd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.