sport

Multimiljonair en vrouwen-idool David Beckham stopt met voetballen

Door Servaas van der Laan - 16 mei 2013

David Beckham stopt met voetballen. De 38-jarige Britse sterspeler gaat met pensioen na bijna twintig jaar profvoetbal op het hoogste niveau.

Dat heeft Becks donderdag bekendgemaakt. De beroemde middenvelder beëindigt zijn carrière bij de Franse kampioen Paris Saint-German voor wie hij dit seizoen nog uitkwam in de kwartfinale van de Champions League tegen Barcelona.

Gouden trap

De man met de gouden trap begon zijn carrière in 1991 bij Manchester United waar hij in 1995 onder de onlangs gepensioneerde Alex Ferguson zijn debuut maakte in de Premier League.

Met de mancunians veroverde hij de treble: de landstitel, FA-cup en Champions League in het jaar 1999. Na 86 doelpunten in het shirt van Manchester verhuisde hij naar het sterrenelftal van Real Madrid.

Wereldfaam

Op dat moment was zijn wereldfaam zo gestegen, dat hij aan sponsorcontracten en commercials meer verdiende dan bij zijn werkgever waar hij ook geen misselijke gage ontving. Na Madrid verhuisde Beckham samen met zijn Spice Girl Victoria naar de Verenigde Staten waar hij voor de Los Angeles Galaxy uitkwam. Zijn carrière wilde hij wel in Europa afsluiten. Het salaris dat hij in Parijs ontving stortte hij in een goed doel.

Beckham werd vooral door zijn optredens buiten het veld een van de bekendste Britse voetballers ter wereld. De Brit heeft aardig van zijn sterrenstatus geprofiteerd. Zijn vermogen wordt op enkele honderden miljoenen euro’s geschat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.