sport

United-icoon Ferguson met pensioen: ‘It’s the right time’

Door Servaas van der Laan - 08 mei 2013

Na bijna 27 jaar trainerschap stopt sir Alex Ferguson als hoofdcoach van Manchester United. De 71-jarige Schot gaat aan het einde van dit seizoen met pensioen.

Dat heeft de succescoach woensdag in een verklaring laten weten. De Britse krant The Guardian had het vertrek dinsdag al aangekondigd.

‘It is the right time,’ liet de Schot in een verklaring weten. ‘Het was belangrijk voor me om de ploeg in de meest sterke vorm achter te laten en volgens mij is dat nu het geval,’ zei Ferguson.

Vele successen

De succestrainer sluit zijn carrière af met het dertiende landskampioenschap van Manchester United onder zijn bewind. Daarnaast won hij twee maal de Champions League, vijf keer de FA Cup en even vaak de League Cup.

Sir Alex is met afstand de meest succesvolle coach uit de geschiedenis van het Britse voetbal. Bovendien kunnen weinig huidige managers zeggen dat ze al bijna 27 jaar bij dezelfde club aan het roer staan.

Tegenslag

Toch begon de Schot zijn carrière in Manchester niet zo welvarend. Zijn allereerste wedstrijd in 1986 ging roemloos verloren tegen het nietige Oxford United. In hetzelfde jaar overleed zijn moeder en zag Ferguson zijn ploeg op de 11de plek eindigen in de Engelse competitie.

Maar in de jaren die volgden wist hij een sterk team te smeden en in 1993 volgde het eerste landskampioenschap. Onder de leiding van Ferguson vierden spelers als Erico Cantona, Peter Schmeichel, Edwin van der Sar, Ryan Giggs, Paul Scholes en recent de Nederlandse spits Robin van Persie hoogtijdagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.