sport

Dopingbendes opgerold in grote politieactie Spanje

Door Servaas van der Laan - 23 juni 2013

Bij een grote politieactie zijn in Spanje twee criminele bendes opgerold die ervan worden verdacht op grote schaal verboden middelen aan sporters te hebben geleverd. De politie arresteerde 84 verdachten en nam zeker 707.000 dozen aan prestatiebevorderende middelen in beslag.

Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zondag bekendgemaakt.

Smokkelaars

De criminelen smokkelden anabole steroïden, epo en groeihormonen via Portugal, Griekenland en China het land binnen om ze vervolgens door te verkopen aan Spaanse sporters en sportcentra.

Alleen al in het eerste kwart van dit jaar importeerden de bendes 750 kilo aan verboden middelen naar Spanje.

Onder de gearresteerde verdachten is ook een apotheker die de illegale middelen zonder recept aan klanten leverde.

Slecht imago

De Spaanse regering wil met de grote politieactie laten zien dat ze de aanpak van prestatiebevorderende middelen erg serieus nemen. Madrid is een van de kandidaten om in 2020 de Olympische Spelen te huisvesten.

Spanje heeft niet bepaald een goede naam als het gaat om doping-gebruik in de sport. Zo verzorgde de Spaanse arts Eufemiano Fuentes bloedtransfusies aan vele wielrenners. Maar ook tennissers als David Ferrer, Rafael Nadal en voetballers van Valencia, Real Madrid en FC Barcelona worden hardnekkig in verband gebracht met prestatiebevorderende middelen en praktijken.

Real Sociedad

Van Real Sociedad is al vast komen te staan dat de ploeg tussen 2002 en 2008 voor tonnen aan verdovende middelen in de medicijnkast had staan.

De toenmalige voorzitter van Sociedad José Luis Astiazarán is de huidige voorzitter van de Spaanse voetbalbond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.