sport

KNHB benoemt Teun de Nooijer tot erelid na afscheidswedstrijd

Door Servaas van der Laan - 23 juni 2013

De hockeywereld heeft zondag in Rotterdam afscheid genomen van de beroemde nummer 14 Teun de Nooijer. Hockeybond KNHB huldigde de sterspeler na zijn afscheidswedstrijd en benoemde hem tot erelid.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de hockeybond een speler benoemt tot erelid puur vanwege zijn prestaties op het hockeyveld.

Voor het afscheidsduel dat zondag gespeeld werd op Hockeyclub Rotterdam waren hockeytoppers vanuit heel de wereld overgekomen. Het publiek, al aanwezig voor de finalewedstrijden in de World Hockey League, zag hoe de ‘Johan Cruijff van het hockey’ ook in zijn allerlaatste wedstrijd het net wist te vinden.

Grootste ooit

Hockeykenners in binnen en buitenland zijn het erover eens dat de 37-jarige De Nooijer tot de grootste hockeyers ter aarde behoorde en misschien zelfs wel de grootste ooit was. In twintig jaar tijd won de sportman alles wat er te winnen valt. Drie keer werd hij uitgeroepen tot beste speler ter wereld, twee maal won hij Olympisch goud (1996, 2000) en tweemaal zilver.

Hij leidde Oranje in eigen land naar de wereldtitel in 1998 en naar het Europees Kampioenschap in 2007. In 453 wedstrijden scoorde De Nooijer 216 keer voor het Nederlands elftal.

Helemaal kapotgespeeld

De Duitse middenvelder Moritz Fürste, toch ook geen kleintje, biechtte tegenover Mart Smeets op dat het hem dun door de broek liep toen hij voor het eerst in de mandekking op de Nooijer stond.

Twee doelpunten van de Nederlander later werd Fürste kapotgespeeld naar de bank gehaald. ‘Heel hockeyend Duitsland liep uit als bekend werd dat de Nooijer ergens in Duitsland een wedstrijd kwam spelen,’ zegt de Duitser tegen Smeets.

Het portret dat Smeets van de hockeyer maakte, is hier te bekijken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.