sport

KNVB gaat camera op doellijn plaatsen bij grote wedstrijden

Door Anna Vossers - 04 juni 2013

De KNVB gaat tijdens belangrijke wedstrijden experimenteren met doellijnbewaking. Door zeven camera’s op de doellijn te richten, kan iedereen zien of de bal over de lijn is gekomen.

Het gaat de komende twee jaar om een test die de KNVB uitvoert bij beslissingswedstrijden, zoals finales van de play-offs, bekerfinales en de beslissende wedstrijd van de Eredivisie, meldt RTL.

Zeven camera’s

De KNVB gaat gebruikmaken van een systeem van Hawk-Eye. Daarbij worden er per doel zeven camera’s geplaatst, over het algemeen hoog in het stadion. Van een afstand kunnen die camera’s tot op de millimeter nauwkeurig waarnemen of de bal over de lijn is.

Zodra de bal inderdaad de doellijn heeft gepasseerd, krijgt de scheidsrechter een bericht op een speciaal polshorloge. Hij kan ook een bericht krijgen als de bal net niet over de lijn is gekomen, zodat hij zeker weet dat er niet gescoord is. De techniek moet het aantal discussies over onterecht afgekeurde doelpunten en vice versa doen afnemen.

Extra officials

Bij belangrijke wedstrijden zet de KNVB daarnaast twee extra assistent-scheidsrechters in. Bij de Champions League en de Europa League is het al gebruikelijk om extra scheidsrechters rond de doelen in te zetten.

De KNVB wilde dit seizoen al met doellijnbewaking experimenteren. Een test van internationale voetbalbond FIFA met cameratechnologie werd toen uiteindelijk in andere landen, waaronder Engeland, gedaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.