sport

Serena Williams schrijft historie op Roland Garros

Door Servaas van der Laan - 08 juni 2013

De Amerikaanse tennisster Serena Williams heeft op Roland Garros geschiedenis geschreven. Elf jaar na haar zege in Parijs won de Amerikaanse het Franse tennistoernooi zaterdag opnieuw.

Williams versloeg in de finale haar Russiche opponent Maria Sharapova in twee sets (6-4, 6-4).

Nooit eerder lukte het een speelster om na zo’n lange tussenpoos de Franse grandslam te winnen.

Record

Williams is met haar 31 jaar en 247 dagen nu ook de oudste winnares op Roland Garros. Ze loste in het professionele tijdperk haar landgenote Chris Evert als recordhoudster af, die in 1986 met de trofee in Parijs pronkte toen ze 31 jaar en 169 dagen telde.

Voor Williams was het haar 16e grandslamtitel. Het was haar 14e zege tegen Sharapova, de nummer 2 van de wereldranglijst. De Russin won pas twee keer van de hardslaande Amerikaanse en die twee overwinningen dateren alweer uit 2004.

Sharapova blijft op vier grandslamtitels staan. Vorig jaar zegevierde ze nog op Roland Garros.

Wedstrijd

Sharapova nam in de eerste set nog wel een voorsprong van 0-2. Daarna kwam Williams echter beter in haar spel. Ze pakte vier games op rij (4-2) waarna Sharapova tot 4-4 terugkwam. Dankzij haar derde break kon Williams de eerste set alsnog binnenhalen.

Sjarapova, die vier dubbele fouten produceerde tegen nul van Williams, kon ook in de tweede set het ‘geweld’ van haar Amerikaanse kwelgeest niet pareren. De 5 jaar jongere Russin leverde in de derde game haar service in waarna ze de schade niet meer kon repareren. Williams benutte meteen haar eerste wedstrijdpunt met een ace, haar 10e van de partij die 1 uur en 46 minuten duurde.

Voor de excellerende Williams was het haar 31e zege op rij. Ze won in de aanloop naar Roland Garros ook al de graveltoernooien in Rome en Madrid. Williams verdiende 1,5 miljoen euro met haar tweede triomf in Parijs, Sharapova moest zich met de helft tevreden stellen. (ANP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.