sport

Voorzitter Robert Veenstra per direct weg bij Heerenveen

Door Anna Vossers - 21 juni 2013

De directievoorzitter van voetbalclub sc Heerenveen, Robert Veenstra, stapt op. Veenstra lag onder vuur vanwege het ‘schrikbewind’ dat hij voerde.

Sc Heerenveen maakte vrijdagmiddag bekend dat Veenstra heeft besloten de club per direct te verlaten. Veenstra was sinds 2010 directievoorzitter van de Friese club.

Schrikbewind

De voorzitter had al geruime tijd weinig draagvlak onder de supporters, sponsors en personeelsleden van de club. Supporters protesteerden vrijdag bij het Abe Lenstra Stadion met onder meer Noord-Koreaanse vlaggen. De supporters eisten een onderzoek naar het ‘schrikbewind’ dat Veenstra zou voeren bij de voetbalclub.

Foppe de Haan, die vorige week vertrok als begeleider van de jeugdtrainers van de club omdat het beleid van Heerenveen hem niet beviel, reageert bij het NOS Sportjournaal opgetogen op het nieuws. Hij noemt de beslissing ‘niet onterecht’, omdat er ‘zoveel weerstand’ was tegen Veenstra.

Financiële redding

De 48-jarige Veenstra volgde drie jaar geleden de populaire Riemer van der Velde op als voorzitter van Heerenveen. Toen hij oud-bondscoach Marco van Basten aantrok als trainer, kreeg Veenstra veel lof, maar zijn populariteit bereikte dit seizoen een dieptepunt.

Veenstra bracht sc Heerenveen na zijn aantreden terug in de veilige financiële categorie van de KNVB. Daarvoor schrapte hij zo’n veertig arbeidsplaatsen. De ondernemingsraad snapte dat die maatregelen nodig waren, maar liet weten dat medewerkers zich ‘zorgen maakten’ over het voortbestaan van ‘wat altijd een gemoedelijke en integere Friese club was’.

Ook erevoorzitter Van der Velde beklaagde zich over het bewind van Veenstra, en werd daarop gedwongen zijn eretaken op te geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.