sport

Bauke Mollema verliest tweede plaats in Tourklassement

Door Anna Vossers - 17 juli 2013

De Engelsman Christopher Froome heeft de in de Tour de France de klimtijdrit over 32 kilometer tussen Embrun en Chorges gewonnen. De geletruidrager was acht seconden sneller dan de Spanjaard Alberto Contador.

Bauke Mollema, die in de zeventiende etappe al na de eerste klim ruim een minuut toegaf op zijn concurrenten, en vlak voor de finish tegen een hek botste, eindigde woensdag als elfde.

Hij verliest daarmee zijn podiumplaats in het Tourklassement. Hij staat nu vierde, met zes minuten en 23 seconden achterstand op Froome. Contador en de Tsjech Roman Kreuzinger hebben hem ingehaald in het algemeen klassement.

Valpartij

Laurens ten Dam nam woensdag zo veel risico tijdens de afdaling in de klimtijdrit dat hij vijf of zes kilometer voor de finish met hoge snelheid tegen het asfalt smakte. ‘Ik wilde alles geven, maar die valpartij heeft me 30 seconden gekost’, aldus Ten Dam, die van de zesde naar de zevende plaats zakt door de val.

Hij heeft twee minuten achterstand op Mollema.

Vooruitblik

Contador heeft zich erbij neergelegd dat Christopher Froome in de Ronde van Frankrijk de sterkste is. De Spaanse wielrenner reed woensdag een sterke klimtijdrit waarin hij steeds de beste tussentijden neerzette, maar aan de finish werd hij toch weer afgetroefd door de Brit. ‘Froome rijdt heel indrukwekkend, hij is de beste’, zei Contador.

Met nog drie zware ritten voor de boeg heeft Contador 4 minuten en 34 seconden achterstand op Froome. ‘Ik reed een goede tijdrit, maar helaas was dat niet genoeg voor de zege. Froome is zowel in de bergen als in de tijdritten de sterkste. Donderdag in de rit naar Alpe d’Huez ga ik het echter gewoon weer proberen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.