sport

‘Blijlevens reed Tour de France van 1998 en 1999 op doping’

Door Servaas van der Laan - 24 juli 2013

De Nederlandse sprinter Jeroen Blijlevens heeft in de Tour de France van 1998 en 1999 het verboden middel EPO gebruikt. De naam van de Brabander prijkt op een zwarte lijst van de Franse Senaatscommissie die het dopinggebruik in de Franse wielerronde onderzocht.

Dat meldt het Franse dagblad Le Monde.

De huidige directeur van wielerploeg Belkin deed eind jaren negentig voor de ploeg TVM geregeld mee in de massasprint van de vlakke etappes in de Tour. In 1998 won de sprinter zelfs de vierde etappe.

Iedereen aan de doping

Een Franse senaatscommissie liet de urinemonsters van destijds opnieuw testen, maar dan met de techniek van nu. De resultaten zijn schrijnend. Vrijwel alle in het oog springende renners gebruikten prestatiebevorderende middelen.

De Franse helden Laurent Jalabert en Jacky Durand, die gekke piraat die urenlang alleen op kop reed, staan op de lijst. De in 2004 overleden Marco Pantini won in 1998 op EPO de Tour de France. Maar ook de nummer twee Jan Ullrich en nummer drie Bobby Julich zaten aan het verboden middel.

Niet alleen wielrennen

Ook de Duitse sprinter Erik Zabel, die jarenlang in de groene trui door het Franse landschap fietste, gebruikte doping. Andere dopingzondaars waren Marcos Serrano, Manuel Beltran, Bo Hamburger en de Amerikaanse playboy Mario Cipollini.

De voorzitter van de commissie laat weten dat dopinggebruik niet alleen in het wielrennen voorkomt. ‘Alle sporten zijn betrokken,’ schrijft hij in het rapport.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.