sport

Camiel Eurlings volgt Willem-Alexander op bij IOC

Door Anna Vossers - 02 juli 2013

Sportkoepel NOC*NSF heeft Camiel Eurlings voorgedragen als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij volgt koning Willem-Alexander op, die zijn functie bij het IOC dinsdag na vijftien jaar neerlegde.

De officiële voordracht van Eurlings vindt plaats op het IOC-congres op 10 september in Buenos Aires. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte dinsdag bekend dat de Koning zijn taken per direct aan Eurlings overdraagt.

André Bolhuis, NOC*NSF-voorzitter, zegt bij Nieuwsuur ‘blij’ te zijn dat Nederland na koning Willem-Alexander weer een IOC-lid krijgt.

Olympisch Vuur

De 39-jarige Eurlings, die van 2007 tot 2010 minister van Verkeer en Waterstaat was voor het CDA, heeft geen groot sportverleden. Vorig jaar was Eurlings wel de voorzitter van de commissie die bekeek of de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland konden worden gehaald. Toen het kabinet besloot geen geld meer te willen steken in de Spelen van 2028, stopte die commissie.

Eurlings is sinds maandag de voorzitter van de Nederlandse tak van KLM-Air France. KLM laat weten dat Eurlings zijn nieuwe positie goed kan combineren met zijn taken bij de luchtvaartmaatschappij.

Voorgangers

Eurlings wordt het elfde Nederlandse IOC-lid. Andere Nederlanders die de afgelopen decennia in het IOC zaten, zijn judoka Anton Geesink en Hein Verbruggen, de oud-voorzitter van de Internationale Wielerunie UCI.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.