sport

Costa wint zestiende etappe Tour de France, Mollema blijft nummer twee

Door Claartje Vogel - 16 juli 2013

De Portugese wielrenner Rui Costa won dinsdag de zestiende etappe van de Tour de France. Nederlander Bauke Mollema blijft op plaats twee, Laurens ten Dam zakt van plek vijf naar zes.

Costa won de zestiende etappe met 42 seconden voorsprong op de Fransman Christophe Riblon. De Portugese winnaar kwam na 168 meter alleen aan in Gap, nadat hij tijdens de laatste klim ontsnapte uit een kopgroep van 26 renners.

Nederlanders

Op de derde plaats eindigde de Franse Arnold Jeannesson. Nederlander Tom Dumoulin was deel van de kopgroep en finishte als zesde. Johnny Hoogerland kwam binnen op de twintigste plaats en Bauke Mollema werd dertigste.

Mollema staat sinds de vorige etappe met 4.14 achter op de nummer één in het algemeen klassement, Engelsman Christopher Froome. Froome werd deze etappe 29ste.

Vooruitblik

Ten Dam raakte zijn vijfde plaats in het klassement kwijt aan Colombiaan Nairo Quintana en staat nu zesde op 5.54 van Froome.

De volgende etappe is de klimtijdrit op woensdag. Mollema: ‘De komende tijdrit ligt me beter dan de vorige, al geldt dat ook voor de andere klimmers. Er zitten twee echte klimmen in en de afdalingen zijn best technisch, dus het wordt een hele lastige rit.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.