sport

De Tour week 1: valpartijen, hond op de weg en incidentjes

Door Annemarie van Ulden - 05 juli 2013

De eerste week van de Tour de France zit er op en de renners maken zich klaar voor de Pyreneeën, de eerste echte krachtmeting. Het was een week waarin de favorieten zich gedeisd hielden, we voor het eerst een Afrikaan in het geel zagen en de Belgische podiumkandidaat Jurgen Van den Broeck de Tour moest verlaten.

Donderdag schreef de Zuid-Afrikaan Daryl Impey geschiedenis door als eerste Afrikaan ooit de gele trui te veroveren. In de zesde etappe nam hij het geel over van zijn ploeggenoot Simon Gerrans.

Bergetappes

Komend weekend zullen de klassementsrenners elkaar voor het eerst serieus testen. Er staan twee bergetappes op het programma, waarbij Nederlandse klassementsrenner Bauke Mollema zich zal willen mengen in de strijd.

Zaterdag wordt de Col de Pailhères beklommen en eindigen de renners in Ax 3 Domaines.

Valpartijen

Donderdag ging Mollema onderuit toen sprinter Mark Cavendish plotseling voor hem ten val kwam. Een kleine tegenslag, maar behalve wat schaafwonden kwam Mollema er goed vanaf.

Jurgen Van den Broeck, de Belgische kopman van Lotto-Belisol had minder geluk. Hij blesseerde zich woensdag bij een valpartij zo ernstig aan zijn knie dat hij de Tour moest verlaten.

Incidentjes

Zoals gebruikelijk wordt er niet alleen gesproken over tijden en winnaars. Zeker tijdens de relatief saaie, vlakke etappes moesten de Tourvolgers zich tevreden stellen met incidentjes, al bleven grote schandalen vooralsnog uit. Wel zorgde een bus van Green Edge op de eerste dag voor grote paniek.

De bus reed zich klem onder de finishboog, terwijl de renners zich op slechts enkele kilometers van de eindstreep bevonden en snel dichterbij kwamen. Even leek het erop dat de finish zou moeten worden verplaatst, maar net op tijd werd het probleem opgelost.

Verder kwam oud-wielrenner Henk Lubberding in opspraak nadat hij zich op de NOS-radio nogal onhandig had uitgelaten over de Franse renner Kévin Reza. Hij noemde de renner – die zijn roots heeft in Guadeloupe – ‘negertje’ en verbaasde zich hardop over het feit dat hij überhaupt kan fietsen. Lubberding werd voor deze uitspraak op de vingers getikt door de NOS.

Hond op de weg

Tijdens de tweede etappe liet een hond op de weg een naderend peloton schrikken, of eigenlijk andersom. Nog net op tijd schoot het dier opzij, tot opluchting van zijn baasje en miljoenen televisiekijkers.

Een andere ‘meerenner’ kwam er minder goed vanaf: hij kreeg een elleboogstoot van een andere toeschouwer, die zich blijkbaar aan hem ergerde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.