sport

De Tour week 2: Bauke Mollema!

Door Annemarie van Ulden - 12 juli 2013

De tweede week van de Tour stond in het teken van Neerlands trots: Bauke Mollema. In de eerste bergetappe deden hij en zijn ploegmaat Laurens ten Dam het al verrassend goed, beiden reden ook een bijzonder goede tijdrit. En na een ijzersterke dertiende etappe gaat Mollema het weekeinde in als tweede in het algemeen klassement.

De Belkin-renner treedt hiermee in de voetsporen van Erik Breukink, die in 1993 na de negende etappe tweede stond in het algemeen klassement. Sindsdien was geen Nederlander zo dicht bij de gele trui.

Vooruitblik

Het derde weekeinde van de Tour is heuvelachtig en uitdagend. Zaterdag koersen de renners eerst richting Lyon, om de volgende dag – de 15de etappe – de Mont Ventoux te beklimmen.

Deze etappe is relatief lang en vooral het laatste stuk belooft zwaar te worden.

De bergen

Vorige week in de bergen lieten de Nederlandse Belkin-renners Bauke Mollema en Laurens ten Dam er geen twijfel over bestaan dat ze serieus meedoen met de grote namen. De twee eindigden na de eerste bergetappe respectievelijk op de vierde en vijfde plek in het algemeen klassement.

Chris Froome was de sterkste in de bergen, Alberto Contador stelde teleur.

Bauke Mollema

Na een onverwacht spectaculaire dertiende etappe staat Bauke Mollema tweede in het algemeen klassement. Alejandro Valverde kreeg een lekke band, het peleton was keihard hield niet in. Valverde verloor bijna tien minuten en werd de grote verliezer.

Gele truidrager Chris Froome reed niet goed, maar wist de schade te beperken door een inhaalrace aan het einde. En in deze etappe waren er dan toch de waaiers, waarvoor eerder al werd gevreesd.

De elleboog

Een elleboogstoot, een bodycheck, opzettelijk of niet. Gestraft door de Tourorganisatie of toch niet? Na de tiende etappe ontstond er nogal wat commotie rondom een ongelukkige manoeuvre van Mark Cavendish. Hierbij kwam de Nederlandse Argos-rijder Tom Veelers ten val. Maar Cavendish deed het niet expres en werd niet gestraft. Veelers kwam er met schaafwonden vanaf en Cavendish heeft hem telefonisch zijn excuses aangeboden. Einde verhaal.

Supporters langs de weg dachten daar toch anders over en bekogelden hem in de elfde etappe met urine.

Blessures

De Noorse wielrenner Edvald Boasson Hagen – knecht van Chris Froome – kwam aan het einde van de twaalfde etappe hard ten val en brak zijn schouder.

Hij bereikte nog wel de finish, maar moest de wedstrijd na deze etappe staken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.