sport

De Tour week 3: Nederlandse berg tempert Mollemania

Door Annemarie van Ulden - 18 juli 2013

De koninginnerit op l’Alpe d’Huez heeft een einde gemaakt aan de gekte rondom het Nederlandse Toursucces. Bauke Mollema zakte naar de zesde plaats in het algemeen klassement, ploeggenoot Laurens ten Dam staat nu tiende. De Fransman Christophe Riblon won de achttiende etappe met finish in het Franse skidorp.

Donderdag stond de koninginnerit op het programma, waarbij ‘de Nederlandse berg’ Alpe d’Huez twee keer werd beklommen. Gaandeweg ontwikkelde zich een spannende rit, waarin Mollema en Ten Dam relatief snel werden gelost en Riblon verrassend sterk bleek.

Tijdstraf

De Britse geletruidrager Chris Froome kreeg enkele kilometers voor de meet een inzinking en nam eten aan van ploeggenoot Richie Porte, die dit had geregeld bij de volgwagen. Beiden kregen hiervoor een tijdstraf van twintig seconden, omdat dit in de laatste kilometers van de etappe niet mag.

Froome zal niet wakker liggen van de straf, want desondanks wist hij de voorsprong op zijn naaste belagers te vergroten. Zijn voorsprong op Alberto Contador is nog 4.51 min.

Traditiegetrouw stonden op Alpe d’Huez duizenden Nederlanders langs de route, velen van hen bivakkeerden al dagen op de berg. Sommige uitzinnige supporters zorgden voor gevaarlijke situaties. Zo moest winnaar Riblon de fans soms van zich afslaan.

Mont Ventoux

Eerder deze week deden de Nederlanders op de Mont Ventoux nog goede zaken. Mollema moest diep gaan, maar bleef bij Contador in het spoor en behield zijn tweede plaats in het klassement. Ten Dam eindigde als vijfde.

Maar in de klimtijdrit woensdag moest Mollema veel tijd inleveren: hij werd in het klassement ingehaald door Contador en de Tsjech Roman Kreuziger. In het slot van de etappe botste de vermoeide Mollema zelfs nog tegen een hek.

Diezelfde dag miste Laurens ten Dam een bocht, vloog van zijn fiets en raakte een kind. Het kind mankeerde niets, Ten Dam kwam weg met wat schaafwonden op zijn rug. Maar de schrik zat er goed in en extra tijdverlies kon niet worden voorkomen.

De Nederlandse malheur bleek de opmaat naar de moeizame etappe naar l’Alpe d’Huez.

Slotdagen

In de slotdagen zullen twee zware bergritten waarschijnlijk nog voor verschuivingen in de top-10 zorgen – al lijkt Chris Froome soeverein op de eindzege af te stevenen. Vrijdag staat er een rit van ruim 204 kilometer op het programma, met vijf zware beklimmingen en finish in Le Grand-Bornand.

Een Nederlander op het podium in Parijs, dat lijkt er niet meer in te zitten. Mollema en Ten Dam starten vrijdag respectievelijk als zesde en tiende aan de negentiende etappe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.