sport

Deskundigen twijfelen over Icedôme, Jorritsma heeft vertrouwen

Door Shari Deira - 27 juli 2013

Terwijl deskundigen twijfels hebben over de financiële onderbouwing van de nieuwe Icedôme in Almere heeft burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) alle vertrouwen in de plannen. ‘Het ziet er heel goed uit. De plek is mooi.’

Dat zei Jorritsma zaterdag in radioprogramma Tros Kamerbreed. ‘Het is een prachtig plan, waar topsport Nederland denk ik heel blij mee kan zijn.’

Rente

De bouw van de nieuwe schaatshal in Almere kost naar schatting 183 miljoen euro. Directeur Eugène de la Croix van ijsbaan De Uithof in Den Haag zegt tegen NRC dat die lening al leidt tot jaarlijks ruim 18 miljoen euro aan rente- en aflossingskosten.

‘De Uithof behaalt een jaaromzet van 6,5 miljoen euro. Stel, Icedôme presteert twee keer zo goed als wij en als alle andere ijsbanen van Nederland. Dan vangen ze 13 miljoen euro. Dat is nog steeds veel te weinig om alleen al de kosten aan rente en aflossing op te hoesten,’ zegt De la Croix.

Financiering

Jorritsma zegt ontzettend blij te zijn dat de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF het bouwplan voorlopig hebben gegund aan het particulier consortium dat het complex in Almere wil bouwen.

Als de financiering rondkomt, zorgt de gemeente ervoor dat er snel kan worden gebouwd zonder lange procedures.

Het staat nog niet vast de schaatshal in Almere er komt. Zowel Thialf in Heerenveen, de huidige schaatshal voor topsporters, en TranSportium in Zoetermeer gaan in beroep tegen het besluit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.