sport

Eerste Afrikaan ooit draagt gele trui in Tour de France

Door Anna Vossers - 04 juli 2013

In Montpellier heeft donderdag de Zuid-Afrikaan Daryl Impey geschiedenis geschreven door als eerste Afrikaan ooit in de Tour de France de gele trui te veroveren. Impey staat in het klassement drie seconden voor op nummer twee, Edvald Boasson Hagen.

De 29-jarige Impey, die al twee dagen tweede was in het klassment, nam na de zesde etappe van de Tour (Aix-en-Provence naar Montpellier) het geel over van zijn ploeggenoot Simon Gerrans van het Australische Orica-Greenedge. Afrika was het laatste continent waar nog nooit een Tourleider vandaan was gekomen.

Droom

‘Dit is een droom die uitkomt. Een grote dag voor Afrika en Afrikaans fietsen’ zei Impey nadat hij de trui kreeg aangereikt.

De zesde etappe werd donderdag overigens niet gewonnen door de Zuid-Afrikaan. Hij eindigde als dertiende. De Duitser André Greipel (Lotto-Belisol) kwam als eerste over de finish in Montpellier.

De 19-jarige Nederlander Danny van Poppel (Vacansoleil-DCM) zat ook bij de snelste wielrenners. In een massasprint kwam hij als achtste, maar met dezelfde tijd als de winnaar, over de eindstreep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.