sport

Froome wint op Mont Ventoux, Mollema blijft 2

Door Servaas van der Laan - 14 juli 2013

De Britse geletruidrager Chris Froome heeft zondag de vijftiende etappe van de Tour de France gewonnen. Bauke Mollema werd achtste en behoudt daardoor zijn tweede plaats in het klassement.

De finish lag boven op de Mont Ventoux. De Colombiaan Nairo Quintana werd op een kleine halve minuut tweede, de Spanjaard Mikel Nieve derde.

Laurens ten Dam, Mollema’s ploeggenoot bij Belkin, kwam als negende over de finish. Hij staat nog steeds vijfde in het klassement.

Klim

Al vroeg in de wedstrijd reed een groep voorop met daarin Wout Poels, de Limburger van Vacansoleil-DCM. Eenmaal begonnen aan de klim verhoogde Team Sky, de ploeg van Froome, het tempo.

De Fransman Sylvain Chavanel hield het langst stand, tot hij werd gepasseerd door de Spanjaard Mikel Nieve en de Colombiaan Nairo Quintana.

Froome

7 kilometer onder de top kwam de aanval van Froome, aanvankelijk nog beantwoord door de Spaanse dopingzondaar Alberto Contador. De Brit liet iedereen achter zich, passeerde Quintana en reed solo naar de finish.

Contador volgde als zesde op 1.40, Mollema op 1.46.

In het klassement leidt Froome nu met 4.14 voorsprong op Mollema. Contador staat op 4.25 derde. Maandag is de tweede rustdag. (ANP)


Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.