sport

KNSB kiest Icedôme Almere als nieuwe schaatstempel

Door Claartje Vogel - 26 juli 2013

De schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF kiezen Icedôme Almere als nieuwe schaatstempel. Almere krijgt voorlopig de vergunning om het nieuwe trainings- en wedstrijdcomplex voor de Nederlandse topschaatsers te worden. Schaatshal TranSportium gaat in beroep tegen het besluit.

Doekle Terpstra, voorzitter van de KNSB, komt ‘ergens in augustus’ met een uitleg over de keuze om de vergunning toe te kennen aan Almere.

Voorlopige keuze

De bonden KNSB en NOC*NSF werden door de rechter gedwongen een voorlopige keuze te maken voor een nieuwe topsportlocatie. Icedôme Almere krijgt een voorlopige vergunning en daarmee vallen het Heerenveense Thialf en TranSportium in Zoetermeer af.

In het nieuwe complex in Almere zal worden getraind en jaarlijks een wedstrijd worden gereden. Het gaat om zowel het langebaanschaatsen, als het shorttrack, kunstrijden en inline-skaten. In Thialf en het TranSportium worden wel andere wedstrijden georganiseerd, onder andere van de internationale schaatsbond ISU.

Mediaoffensief

In 2016 moeten de eerste wedstrijden in het nieuwe complex worden verreden. Het aanwijzen van een nieuwe topsportlocatie leidde tot veel commotie. Toen de adviescommissie in mei Almere aanwees als beste kandidaat, begon het Heerenveense Thialf een mediaoffensief met topsporters als Sven Kramer en Epke Zonderland.

Toch kozen de bonden voor Almere. Heerenveen en Zoetermeer hebben een week de tijd om beroep aan te tekenen tegen het besluit. Een woordvoerder van TranSportium: ‘We zijn er nog steeds van overtuigd dat ons plan het beste is en zullen dit dan ook aanvechten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.