sport

Ploegleider Blijlevens door Belkin op straat gezet

Door Manuel van Esch - 25 juli 2013

Wielerploeg Belkin heeft leider Jeroen Blijlevens (41) ontslagen. Woensdag maakte een Franse senaatscommissie bekend dat de oud-wielrenner in de Tour de France van 1998 epo gebruikte.

Eerder dit jaar ondertekende Blijlevens nog een verklaring van goed gedrag. Daarmee verklaarde Blijlevens dat hij nooit doping had gebruikt.

Consequenties

Blijlevens schrijft in een open brief: ‘Ik heb toen de keuze gemaakt om vier vragen met ‘nee’ te beantwoorden. Ik heb hiervoor gekozen, omdat je enerzijds niet graag toegeeft en anderzijds de afweging maakt wat de consequenties zijn.’

Blijlevens wist welk risico hij nam. Wie het verdrag ondertekende, maar toch doping had gebruikt, zou nooit meer een ploeg mogen leiden.

Andere renners, zoals Rudi Kemna en Steven de Jongh, gaven eerder wel toe dat ze doping hadden gebruikt. Zij kregen voor straf een boete en zes maanden schorsing.

Belkin-ploeg

Belkin zegt het te betreuren dat Blijlevens de verklaring niet eerlijk heeft ingevuld. Gezien de regels heeft de ploeg geen andere keuze dan Blijlevens te ontslaan.

Onder Blijlevens’ leiding was de Belkin-ploeg dit jaar zeer succesvol, onder meer Bauke Mollema en Laurens ten Dam wisten te imponeren tijdens de Tour.

Tour 1998

Toen Blijlevens zelf wielrende, maakte hij deel uit van de TVM-ploeg. Voor deze groep wist hij tussen 1995 en 1998 ieder jaar een Tour-etappe te veroveren.

In 1998 vond de Franse politie in een vrachtwagen van TVM 104 epoampullen. Blijlevens werd toen wel verdacht van dopinggebruik, maar de zaak kon niet worden hardgemaakt.

De TVM-ploeg werd het jaar daarop van de Tour geweerd en de hele ploegleiding werd veroordeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.