sport

Volgens UEFA is Europees voetbal dopingvrij

Door Anne-Marie Spermon - 02 juli 2013

In het afgelopen voetbalseizoen hebben alle door Europees voetbalorgaan UEFA uitgevoerde dopingcontroles een negatief resultaat opgeleverd. De tests werden uitgevoerd in de Champions League, in de Europa League en in grote nationale competities.

Dat heeft de UEFA vandaag bekendgemaakt.

Negatieve resultaten

Rond de 60% van de controles werd gedaan buiten de competitie om. Ook is er op het gebruik van EPO getest. De UEFA benadrukt dat sommige spelers tot zes maal toe zijn gecontroleerd. Uit geen van deze tests kwam dopinggebruik naar boven.

Tijdens het wereldkampioenschap onder 17 jaar werd de voetbalwereld twee jaar geleden nog opgeschrikt door een dopingschandaal toen meer dan 100 spelers positief werden bevonden op het gebruik van doping.

Aangescherpte regels

In mei schreef Elsevier al dat de UEFA de regels omtrent dopingcontrole aanscherpt. Vanaf komend seizoen worden naast urinetests ook bloedtests afgenomen in de UEFA competities. Ook is nu besloten dat, met ingang van het nieuwe voetbalseizoen, spelers extra controles kunnen verwachten als zij meerdere malen hun verblijfplaats onjuist hebben vermeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.