sport

Acteur Stephen Fry: Poetin doet hetzelfde als Hitler in 1936

Door Anna Vossers - 08 augustus 2013

De Olympische Winterspelen mogen niet worden gehouden in het homofobe Rusland, schrijft de Britse acteur en presentator Stephen Fry in een open brief aan premier David Cameron en het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij roept hen op om aan Poetin niet hetzelfde podium te geven dat Adolf Hitler in 1936 op de Olympische Spelen van Berlijn had.

Fry, zelf jood en homoseksueel, roept in de open brief (die ook is vertaald in het Nederlands) Cameron en het IOC op tot een totale boycot van de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014.

Smet

Hij schrijft dat ze moeten nadenken over de ‘smet’ die op de Olympische ringen werd geworpen toen Hitler die in 1936 al racistische wetten had ingevoerd, in Berlijn met de Olympische Spelen een podium kreeg voor wereldwijde aandacht.

Fry vindt dat Poetin met onder meer zijn anti-homowetten, waarbij iedereen die ‘niet-traditionele seksuele relaties’ propageert tegenover minderjarigen een boete tot 5150 euro kan krijgen, op ‘griezelige wijze’ de geschiedenis herhaalt.

‘De politie negeert dat dat ze mishandeld, vermoord en vernederd worden,’ schrijft Fry over homo- en transseksuelen. ‘Het volstaat niet om te zeggen dat homoseksuele olympiërs al dan niet veilig zijn in het olympisch dorp.’

Glibberige lafheid

In de brief verzoekt Fry met klem om weerstand te bieden ‘aan de druk van pragmatisme, geld en van de glibberige lafheid van diplomaten’. Hij wijst erop dat Cameron zich ondanks weerstand binnen zijn eigen conservatieve partij, heeft ingezet om in het Verenigd Koninkrijk het homohuwelijk in te voeren. Fry: ‘Ik denk dat u, als puntje bij paaltje komt, heel goed weet wat goed is en wat slecht.’

Rusland haalde Winterspelen van 2014 al in 2007 binnen. Ze worden gehouden in Sotsji. Het is de eerste keer dat het land de Winterspelen organiseert.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.