sport

Amsterdam wil gastheer zijn van EK voetbal 2020

Door Anna Vossers - 21 augustus 2013

Amsterdam wil een van de speelsteden van het EK voetbal in 2020 zijn. Dat heeft sportwethouder Eric van der Burg (VVD) aan de KNVB laten weten.

De Europese kampioenschappen worden in 2020 in dertien verschillende landen gehouden. De KNVB heeft al aan voetbalbond UEFA laten weten zich kandidaat te willen stellen voor de organisatie van een deel van het voetbaltoernooi.

ArenA

Mocht Nederland inderdaad een van de gastlanden worden, dan hoopt de gemeente Amsterdam de eer te krijgen een aantal wedstrijden te organiseren in de Amsterdam ArenA.

Tot en met de kwartfinales zullen de wedstrijden in twaalf verschillende landen worden gespeeld. Voor de halve finales en de finale zal één gastland worden aangesteld. Voor de halve finales en de finale valt Nederland automatisch af: de eis van de UEFA is dat er minimaal 70.000 zitplaatsen zijn. Het grootste stadion, de Amsterdamse Arena, haalt met moeite 52.000 plaatsen.

In het Ajax-stadion werd in mei ook al de finale van de Europa League gehouden tussen Chelsea en Benfica. ‘Dit smaakt naar meer’, zegt Van der Burg. ‘Het EK Voetbal past bij een voetballand zoals Nederland, en waar kan dit mooier dan in de Amsterdam ArenA?’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.