sport

Doekle Terpstra stapt op als voorzitter KNSB

Door Claartje Vogel - 30 augustus 2013

Doekle Terpstra stapt op als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). De 57-jarige bestuurder vindt dat hij niet langer kan aanblijven nadat topschaatsers kritiek hebben geuit op zijn functioneren als voorzitter.

In een open brief aan de Ledenraad vraagt Terpstra vrijdag per direct ontslag van zijn verantwoordelijkheid als voorzitter.

Sven Kramer

Met name de kritiek van topschaatser Sven Kramer is aanleiding voor het vertrek van Terpstra. Terpstra schrijft: ‘Op 29 augustus jongstleden heeft de belangrijkste vertegenwoordiger van het Nederlandse schaatsen van dit moment, Sven Kramer, zich helder over mij uitgesproken.’ Kramer noemde de voorzitter ‘incompetent’ en vond het onbegrijpelijk dat hij niet door de Ledenraad naar huis is gestuurd.

De voorzitter raakte in opspraak over de nieuw te bouwen schaatshal voor topsporters. Terpstra zei dat hij vond dat het rapport dat koos voor Almere als topschaatscentrum niet deugt, maar uit interne e-mails blijkt dat hij het wel degelijk eens was met de keuze.

Vertrouwen

De Ledenraad sprak woensdag unaniem vertrouwen uit in Terpstra. Kramer, olympisch schaatskampioen op de 5000 meter, reageerde vol onbegrip. Het oordeel van Kramer maakt het voor Terpstra ‘onmogelijk’ om aan te blijven als voorzitter, schrijft hij.

Terpstra bekleedde de functie van voorzitter als vrijwilliger. Naast zijn werk bij de KNSB is hij sinds 2010 bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.