sport

Geweld in amateurvoetbal gehalveerd na dood grensrechter

Door Anne-Marie Spermon - 13 augustus 2013

Na het tragisch overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die eind vorig jaar overleed door voetbalgeweld, is het aantal gewelddadige incidenten op amateurvelden sterk afgenomen. Het aantal wedstrijden met excessen daalde van gemiddeld 10,9 naar 5,74 per voetbalweekend.

Dit blijkt uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB).

Zwaardere straffen

Seizoen 2012-2013 kende een algemene daling van het aantal geweldsincidenten in het amateurvoetbal.

In totaal werd 412 keer geweld gebruikt tijdens, of direct voor of na, een amateurwedstrijd; een afname van 15 procent ten opzichte van het seizoen ervoor.

De nieuwe aanpak van voetbalgeweld werpt volgens de KNVB zijn vruchten af. Sinds seizoen 2011-2012 wordt er flink zwaarder en meer op individueel niveau gestraft.

Tegen geweld, voor sportiviteit

Naar aanleiding van de dood van Richard Nieuwenhuizen presenteerde de voetbalbond in maart dit jaar bovendien het actieplan Tegen geweld, voor sportiviteit.

Eén van de maatregelen uit dit plan zorgt ervoor dat spelers bij een eerste gele kaart direct een tijdstraf krijgen opgelegd.

Bewustwording

De sterke daling van het aantal incidenten na het overlijden van de grensrechter laat volgens directeur amateurvoetbal KNVB Anton Binnenmars zien dat ‘de bewustwording in de samenleving toeneemt’.

De bond benadrukt echter dat elk incident er één te veel is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.