sport

Ook minister Bussemaker wil Winterspelen niet boycotten

Door Anna Vossers - 10 augustus 2013

Net als minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vindt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker het beter om wel naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji te gaan. Sporters en supporters zouden de Russische homowet er aan de orde moeten stellen.

Dat zei Bussemaker (PvdA) zaterdag in TROS Kamerbreed.

China

Bussemaker was tijdens de Olympische Spelen in China staatssecretaris van Sport en noemt de manier waarop er toen is omgegaan met de Chinese schending van mensenrechten als voorbeeld voor de Winterspelen in Rusland. ‘We hebben daar de mensenrechten wel aan de orde gesteld. Mede door de Olympische Spelen is er in China iets gebeurd dat nooit meer is terug te draaien.’

Volgens de minister kunnen de sporters en hun fans zelf de homowetgeving in Rusland aankaarten. Ze noemt schaatster Ireen Wüst als voorbeeld, die openlijk biseksueel is.  ‘Als zij een statement zou maken tot de supporters die daar zijn, misschien doe je dan wel meer dan wanneer je besluit niet te gaan’, aldus Bussemaker.

Open brief

Acteur Stephen Fry riep donderdag in een emotionele open brief op tot een boycot van de Olympische Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji. Rusland heeft een wet ingevoerd die ‘propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties’ verbiedt.

De Russische minister Vitali Moetko (Sport) heeft laten weten dat deze wet ook voor sporters geldt. Het Internationaal Olympisch Comité eiste vrijdag opheldering over de kwestie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.