sport

Regering West-Duitsland leverde doping aan sporters

Door Servaas van der Laan - 03 augustus 2013

Niet alleen Oost-Duitsland, ook West-Duitsland onderhield sinds de Tweede Wereldoorlog een uitgebreid dopingprogramma. Sporters van alle disciplines werden op systematische wijze van verboden middelen voorzien.

Dat blijkt uit een studie van de Humboldt-Universiteit in Berlijn waar de Süddeutsche Zeitung de hand op heeft weten te leggen.

Uit de studie, die al in april dit jaar werd afgerond maar niet mag worden gepubliceerd, blijkt dat de regering in Bonn een van de grootste dopingleveranciers uit de sportgeschiedenis is geweest die het dopingprogramma van Lance Armstrong doet verbleken.

Staat als hofleverancier

De West-Duitse staat financierde zelf ontwikkelingskosten van producten als onnatuurlijke anabolen, testosteron, oestrogeen en ontwikkelde een testprogramma voor de bloeddoping EPO.

Hoe groot het dopingprogramma precies was, is niet duidelijk omdat het onderzoek geheim wordt gehouden. Wel is duidelijk dat alleen de lokale sportbonden in de steden Freiburg, Keulen en Saarbrücken al zeker voor 10 miljoen D-mark aan verboden middelen in huis haalden.

Jaren 70

Vermoedelijk was het dopingprogramma in de jaren 70 het meest actief in werking. De Duitse krant noemt het WK in 1974, waar West-Duitsland in de finale Nederland versloeg, niet bij naam. Maar de vermoedens bestaan dat ook de spelers van de wereldkampioen verboden middelen hebben gebruikt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat voetballers de grootste afnemers waren van de doping.

Wel worden de Olympische Spelen in 1976 genoemd. Tijdens dat sporttoernooi werd 1.200 keer de beruchte Kolbe-spuit bij een Duitse sporter geïnjecteerd. De spuit is vernoemd naar de roeier Peter-Michael Kolbe die de ‘vitaminespuit’ op de spelen in Montreal voor het eerst gebruikte.

Juridische strijd

Uit de studie blijkt verder dat ook minderjarige sporters doping kregen, dat de Duitse staat in 1988 met EPO experimenteerde en dat de politiek over het algemeen op de hoogte was van de verboden praktijken.

In de studie staan duizenden belastende verklaringen voor veel nog in leven zijnde sporters, sportbestuurders en politici. Er wordt sinds april dit jaar een heftige juridische strijd gevoerd die publicatie van het onderzoek tot nu toe heeft weten tegen te houden.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.