sport

Straf voor harde kern Lazio-supporters vanwege racisme

Door Anne-Marie Spermon - 19 augustus 2013

Een Italiaanse sportrechtbank heeft besloten om Curva Nord, een deel van de stadiontribune van de Italiaanse voetbalclub Lazio, te sluiten. Racistische uitlatingen leidden ertoe dat de club uit Rome het één wedstrijd zonder de harde kern zal moeten stellen.

Tijdens de wedstrijd tegen Juventus om de Italiaanse Supercup afgelopen zondag zongen supporters racistische liederen. Deze waren volgens de rechtbank gericht tegen Paul Pogba, Kwadwo Asamoah en Angelo Ogbonna, drie donkere Juventusspelers.

Lazio verloor de wedstrijd met 4-0. Door de straf wordt het hele noordelijke deel afgesloten, waardoor veel supporters niet bij de volgende wedstrijd kunnen zijn.

Swastika’s

De harde kern van Lazio, de Irriducibili, uit zich al jaren op een openlijk fascistische en racistische manier tijdens wedstrijden; afbeeldingen van swastika’s op hun spandoeken zijn heel gebruikelijk. De Europese voetbalbond UEFA strafte de club al eerder vanwege racistisch gedrag van hun aanhang, met boetes en publieksverboden.

Oud-Laziospeler Paolo Di Canio, momenteel trainer bij de Engelse voetbalclub Sunderland, stond bekend als fanatiek lid van de Irriducibili. Hij kwam regelmatig in opspraak, omdat hij als speler bij Lazio soms een Hitlergroet bracht naar de harde kern.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.