sport

Woede over homo-opmerking voetbalcommentator Van der Gijp

Door Anna Vossers - 06 augustus 2013

De KNVB en homobelangenorganisaties begrijpen niet hoe voetbalcommentator René van der Gijp heeft kunnen zeggen dat voetbal geen sport is voor homo’s. Die zorgde maandag in Voetbal International voor opschudding door te zeggen dat homoseksuele mannen eerder in een kapperszaak gaan werken dan gaan voetballen.

Oud-international en voetbalcommentator Van der Gijp reageerde in het programma Voetbal International op beelden van de KNVB-boot op de Gay Pride in Amsterdam. De KNVB wil het taboe rond homoseksualiteit in het voetbal graag doorbreken.

Gedoe

Maar van Van der Gijp ‘hoeft dat niet zo’, zei hij na het zien van de beelden van de voetbalboot. ‘Dat gedoe met voetballers die uit de kast moeten komen. Laten we gewoon weer even normaal doen, er zijn gewoon weinig homofiele voetballers,’ aldus Van der Gijp.

De KNVB is verbaasd, maar wil niet inhoudelijk reageren op Van der Gijps opmerkingen. ‘Het is duidelijk hoe de KNVB erover denkt; we hebben vorige week immers een helder statement gemaakt.’

Bedreigend

Een woordvoerder van de John Blankenstein Foundation, een stichting die zich inzet voor homo-emancipatie in de sport, zegt ‘sprakeloos’ te zijn. ‘Ik stel hen medeverantwoordelijk voor de vele homoseksuele jongeren die bang zijn afgewezen te worden en zelfmoord overwegen,’ aldus de woordvoerder.

Tanja Ineke, de voorzitter van het COC, zei naar aanleiding van het programma: ‘De sfeer aan de tafel in het programma is ook de sfeer die op het voetbalveld en in de kleedkamer heerst. Als jonge homo is dat een hele nare, zelfs bedreigende omgeving’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.