sport

Blatter: WK in Europese zomer is niet meer van deze tijd

Door Servaas van der Laan - 10 september 2013

Het is ouderwets en bovendien discriminerend om het Wereldkampioenschap voetbal altijd maar in de Europese zomer te houden. Het grootste deel van de voetballiefhebbende landen wordt daarmee uitgesloten.

Dat zegt de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Sepp Blatter, in een interview met Inside World Football.

We discrimineren de landen die andere seizoenen hebben dan Europa . Een natie moet worden beoordeeld op financiële en sociale argumenten. Vervolgens kan het gastland bepalen wanneer het de beste tijd is om het toernooi te organiseren,’ zegt Blatter.

Qatar

De Zwitser doelt op het WK dat in 2022 in Qatar zal worden gehouden. Vriend en vijand zijn het erover eens dat het toernooi onmogelijk in de snikhete zomer kan worden georganiseerd.

Dit wist de FIFA toen Qatar in 2010 het WK kreeg toegewezen. ‘Het kan zijn dat we toen een fout hebben gemaakt,’ zegt Blatter. Maar hij hekelt daarbij gelijk de Europese dominantie. ‘Wie denken wij, Europeanen, te zijn door te eisen dat het toernooi voldoet aan de behoeftes van 800 miljoen mensen terwijl er 7 miljard mensen op de planeet zijn? Waarom moeten die andere 6,2 miljard ons gehoorzamen?’

Winter

De bestuurder ziet graag dat het toernooi in 2022 in de Europese winter wordt georganiseerd, omdat de temperatuur dan aangenamer is. Maar er is geen Europese club, waar de meeste spelers op een WK spelen, die zin heeft om de hele competitie om te gooien. Grote eindtoernooien worden altijd in de zomerstop gehouden omdat de competities dan zijn afgelopen.

Die denkwijze noemt Blatter ‘ouderwets’ en ‘racistisch’. Maar critici zeggen dat Blatter vooral de niet-traditionele landen probeert te paaien om stemmen te winnen voor een eventuele herverkiezing.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.