sport

FIFA-baas Blatter: 100 miljoen voor Bale is gevolg vrije markt

Door Servaas van der Laan - 03 september 2013

100 miljoen euro voor linksbuiten Gareth Bale is misschien veel geld, maar het is wel gewoon een gevolg van de vrije markt. In het voetbal is nu eenmaal veel geld te verdienen.

Dat heeft de 87-jarige baas van het mondiale voetbalorgaan FIFA dinsdag verklaard.

Blatter zegt te betwijfelen of Bale het geld waar is, maar hij zegt het ook niet tegen te kunnen houden.

Europees noodfonds

Real Madrid kocht de Britse speler vlak voor het sluiten van de transfermarkt voor 100 miljoen euro. De duurste transfer uit de geschiedenis roept veel vraagtekens op, omdat de Spaanse ploeg wordt gefinancierd door de noodlijdende staatsbank Bankia.

Toen de bank om dreigde te vallen, weigerde het de uitgeleende tegoeden bij Real Madrid en Barcelona op te eisen, maar koos de bank ervoor om de hand op te houden bij het Europese noodfonds.

Vrije markt

Maar Blatter, tegen wie vele corruptieonderzoeken lopen, ziet dat niet als een probleem. ‘Je kunt zeggen dat een land een arm land is of heel veel schulden heeft. Maar in voetbal zal je altijd geld vinden. Dit is nu eenmaal de markt en in de markt mogen we niet ingrijpen,’ verklaarde de bejaarde voetbalbestuurder.

Hiermee heeft hij duidelijk een andere mening dan zijn UEFA-collega Michel Platini. De Fransman riep onlangs op om de transfermarkt te hervormen door competities overal op hetzelfde moment te laten beginnen en daarna geen transfers meer toe te laten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.