sport

Koning Willem-Alexander benoemd tot erelid IOC

Door Tom Reijner - 08 september 2013

Koning Willem-Alexander kreeg bij zijn afscheid als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van voorzitter Jacques Rogge een gouden olympische krans, de zogeheten Olympic Order in Gold. Dat is de hoogste onderscheiding binnen het IOC.

Willem-Alexander verklaarde zondag tijdens zijn toespraak dat het ‘heel emotioneel is de onderscheiding te ontvangen op deze dag en op deze plek’. Buenos Aires is de stad waar zijn vrouw koningin Máxima geboren is.

Erelid

De Koning is de 32e erelid van het IOC. In 2008 werd de Nederlander Hein Verbruggen al geëerd. Willem-Alexander was sinds 1998 IOC-lid. Zijn lidmaatschap van de olympische organisatie eindigde toen hij koning werd: hij had voor zijn inhuldiging al laten weten afstand te doen van zijn zetel.

Willem-Alexander verklaarde vanaf zijn aantreden in 1998 bijna alle Olympische Zomer- en Winterspelen te hebben meegemaakt, met één uitzondering: de Winterspelen van Salt Lake City in 2002 wegens zijn huwelijksreis.

Eurlings

Camiel Eurlings neemt de plaats van Willem-Alexander in het Internationaal Olympisch Comité over.

De oud-minister en huidig topman van luchtvaartmaatschappij KLM moet dinsdag in Buenos Aires nog wel officieel worden benoemd, maar dat is een formaliteit. Hij wordt de elfde Nederlander die deel uitmaakt van het IOC.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.