sport

Onderzoek: het valt wel mee met matchfixing in Nederland

Door Servaas van der Laan - 03 september 2013

Er is onvoldoende bewijs om aan te nemen dat het manipuleren van sportwedstrijden in Nederland op structurele basis voorkomt. Ook is er geen aanleiding om aan te nemen dat criminelen zich in Nederland op grote schaal met matchfixing bezighouden.

Dat is de conclusie in het rapport van het onderzoek dat het ministerie van Volksgezondheid heeft laten uitvoeren naar matchfixing in Nederland.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit en consultant Ernst & Young komt gokgerelateerde matchfixing in Nederland voor. Maar is er geen bewijs voor een structurele aanwezigheid van de misstanden.

Niet gok-gerelateerd

Het beïnvloeden van wedstrijden komt op grotere schaal voor als het gaat om niet-gokgerelateerde matchfixing. En waar in het buitenland criminelen zich veel met sportgerelateerde criminaliteit bezighouden, valt dit in Nederland wel mee.

Wel noemt het rapport Nederlander Paul R., of ‘rooie Paul’, die in Duitsland vastzit wegens omkoping en bedreiging. Hij werd in verband gebracht met het manipuleren van wedstrijden in de Jupiler League, maar het Openbaar Ministerie (OM) besloot om geen nader onderzoek naar de omkooppraktijken te starten.

Zinloos onderzoek

Volgens de Duitse onderzoeksjournalist Thomas Kistner ligt daar de kern van het probleem. Volgens de Duitser, die de afgelopen twintig jaar onderzoek deed naar criminaliteit in het voetbal, durven aanklagers niet de meest populaire volkssport aan te pakken. Ook in Nederland ziet het OM geen ‘aanknopingspunten’ om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar omkoping in het Nederlands betaald voetbal.

Maar volgens Kistner kan alleen een strafrechtelijk onderzoek de zaken boven tafel krijgen en hebben andere onderzoeken weinig zin. Het onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid is voor een groot deel gebaseerd op een enquete. De onderzoekers geven ook toe in het rapport dat matchfixing ‘moeilijk is te signaleren en te bewijzen’.

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) zegt in een reactie blij te zijn met het rapport en laat weten dat het al in 2009 maatregelen is gestart die aansluiten op de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.