sport

Oranje ontstnapt op nippertje aan blamerende nederlaag

Door Servaas van der Laan - 06 september 2013

Het Nederlands elftal heeft in Tallinn op het nippertje een beschamende nederlaag weten te voorkomen in het WK-kwalificatieduel tegen Estland. Na een goed begin zakte de ploeg van bondscoach Louis van Gaal helemaal in en sleepte uiteindelijk een 2-2 uit het vuur.

Oranje begon vrijdagavond voortvarend in Le Coq Arena in de Estse hoofdstad.

Arjen Robben schoot voor de hem typerende manier, vanaf rechts naar binnenkomend, de bal al na twee minuten achter de doelman van Estland.

De baas

Het Nederlands elftal was de tegenstander op alle fronten de baas en had via Robin van Persie en Wesley Sneijder eigenlijk op 3-0 moeten komen.

Maar Oranje deed dat niet en liet de Esten terug in de wedstrijd komen. Konstantin Vassiljev schoot vanuit het niets in de 18e minuut de 1-1 binnen.

Rampscenario

Na rust werd het eigenlijk alleen maar erger. Nederland had geen antwoord op het fysieke en opportunistische spel van de Esten. Het rampscenario werd compleet toen diezelfde Vassiljev in de 57ste minuut via een wonderschone lob ook nog de 2-1 binnenschoot.

In 2001 wist Oranje tegen Estland een zelfde achterstand nog om te buigen in een 4-2 overwinning. Maar dat scenario zat er geen enkel moment in. De Nederlanders creëerden tot het eindsignaal vrijwel niets meer. Omdat Van Persie in het strafschopgebied werd neergetrokken, kreeg Oranje vlak diep in de blessuretijd nog een strafschop. Van Persie zelf verzilverde het buitenkansje. Verder kwam het Nederlands elftal niet. Oranje blijft met 19 punten aan kop staan in poule D.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.