sport

Voetbalclub beboet spelers die in buitenlandse taal spreken

Door Servaas van der Laan - 05 september 2013

De Italiaanse voetbalclub Brescia is het zat dat de vele buitenlandse voetballers bij de club in hun eigen taal blijven communiceren. De club stelt daarom een taalregime in: wie geen Italiaans praat, wordt bestraft.

Dat schrijft de krant La Stampa.

Onze taal

‘Onze kleuren, onze passie,’ is de slogan van de club uit Lombardije. Daar kan vanaf vandaag ook ‘onze taal’ aan worden toegevoegd. De club heeft per direct een huisregel ingevoerd: op het veld, in de kleedkamers, in het clubhuis en in het stadion wordt alleen nog maar Italiaans gesproken.

Wie op een andere taal wordt betrapt, krijgt eerst een waarschuwing en bij herhaling een boete. De hoogte van het bedrag, 50 euro en daarna 100 euro, is vooral symbolisch. Het clubbestuur wil de 14 buitenlandse voetballers bij de club duidelijk maken dat het niet normaal is dat ze in buitenlandse talen blijven communiceren. Ze willen dat de spelers beter in Italië integreren.

Buitenlanders

Hoewel de oproep alleen aan de profvoetballers is gericht, wil het clubbestuur ook gelijk een boodschap geven aan de vele buitenlanders in de noord-Italiaanse stad. Veel van de 170.000 buitenlanders in de regio trekken naar de stad Brescia omdat ze daar met rust worden gelaten door het linkse stadsbestuur.

‘Iedereen is welkom,’ laat het clubbestuur weten. Wie een seizoenskaart van de club koopt, krijgt zes kaartjes voor familieleden cadeau. Op die manier hoopt de club de integratie van buitenlanders met de Italianen te verbeteren.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.