sport

Politie verwachtte geen geweld Celtic-fans wegens ‘goede reputatie’

Door Tom Reijner - 29 november 2013

De Amsterdamse politie had de ‘uitdagende houding en het geweld’ van de fans van de Schotse voetbalclub Celtic niet verwacht. Het geweld ‘past ook niet bij de goede reputatie van deze supporters’.

Dat staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van de politie over de gebeurtenissen rond de wedstrijd in de Champions League tussen Ajax en Celtic op 6 november.

Vlag

De wedstrijddag die aanvankelijk rustig verliep, ontaardde in de loop van de dag in hevige rellen tussen fans van beide clubs. Een groep fans van de Schotse voetbalclub keerde zich tijdens die vechtpartijen plotseling tegen de politie, nadat drie Ajacieden een vlag van de Schotten stalen, zo staat in het rapport.

Acht agenten raakten bij de vechtpartijen gewond. Volgens een politiewoordvoerder werden zij geslagen met flessen en stokken. De agenten liepen kneuzingen en blauwe plekken op. Er werden in totaal 45 mensen opgepakt, onder wie 28 Celtic-fans.

Celstraffen

Vorige week donderdag veroordeelde de rechter in Amsterdam vijf van hen tot celstraffen vanwege het gebruik van geweld tegen de politie.

De advocaat van de Celtic-fans, Jeroen Soeteman, vond dat de politie juist veel geweld tegen de mannen had gebruikt, maar daar was de rechter het niet mee eens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.