sport

Voetballers gearresteerd in Brits omkoopschandaal

Door Servaas van der Laan - 27 november 2013

De Britse politie heeft zes personen gearresteerd op verdenking van het omkopen van voetbalwedstrijden in Groot-Brittannië. Onder hen zijn zeker drie profvoetballers.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

Schandaal

Volgens de krant gaat het om het grootste omkoopschandaal in tientallen jaren. Eén van de opgepakte verdachten is Delroy Facey, een voetballer die in de Premier League speelde en later spelersmakelaar werd.

De zwendel zou vanuit Azië worden geregisseerd. Onder de opgepakte verdachten zou een kopstuk zijn van de Aziatische gokmaffia. Om wie het gaat, is niet bekendgemaakt.

Wedstrijd is 60.000 euro

Uit opnames in bezit van The Telegraph blijkt dat wedstrijden in lagere divisies in Groot-Brittannië al voor 60.000 euro kunnen worden ‘gekocht’. Dit betekent dat gokkers voor dat geld de uitslag of andere statistieken van een wedstrijd kunnen bepalen.

Net als in Nederland zijn er in Groot-Brittannië al jaren geruchten over het omkopen van wedstrijden. Het is voor het eerst dat de Britse politie nu bewijzen van grootschalige zwendel in handen zegt te hebben.

Dit jaar startten Britse onderzoekers een strafrechtelijk onderzoek naar de zogeheten matchfixing. In Nederland is het zover nog niet gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.