sport

Al 382 Nepalese bouwvakkers overleden bij stadions Qatar

Door Anna Vossers - 25 januari 2014

Bij de bouw van voetbalstadions in Qatar zijn alleen al de afgelopen twee jaar zeker 382 Nepalese bouwvakkers om het leven gekomen. Dat aantal is veel hoger dan wat eerder bekend was gemaakt.

De Britse krant The Guardian heeft inzage gekregen in de officiële documenten over het dodental onder Nepalese migranten, waaruit deze cijfers blijken. Nepalese migranten maken ongeveer een zesde deel uit van de migrantenpopulatie in Qatar. Het is niet bekend hoeveel Pakistanen, Indiërs en andere migranten er al zijn overleden bij de bouw van voetbalstadions.

Hartaanvallen

In veel gevallen worden plotselinge hartaanvallen genoemd als doodsoorzaak, maar activisten denken dat die term wordt gebruikt om andere oorzaken te verhullen.

Qatar heeft nieuwe voetbalstadions nodig voor het WK voetbal in 2022. Wereldvoetbalorganisatie FIFA denkt dat het WK juist een positieve invloed kan hebben op de arbeidsomstandigheden van buitenlandse bouwvakkers, maar heeft wel aangegeven hard te werken aan een ‘dringende oplossing’ om de werkomstandigheden in Qatar te verbeteren.

Omstreden

Het WK in het Arabische land is jaren voordat het begint al omstreden. Het zou voor de sporters en bezoekers veel te ongezond zijn om zich tijdens de hete zomer in het land in te spannen. Maar een officiële beslissing om het toernooi naar de winter te verplaatsen blijft, ondanks opmerkingen van secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA, uit.

Daarnaast roepen video’s over de bouw van de stadions vragen op over de situatie van de vooral uit Azië ingevlogen bouwvakkers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.