sport

Marco van Basten mist ‘juiste gevoel’ en verlaat Heerenveen

Door Servaas van der Laan - 29 januari 2014

Marco van Basten vertrekt na dit seizoen bij sc Heerenveen. De voormalige stervoetballer mist het ‘juiste gevoel’ om zijn aflopende contract te verlengen.

Dat heeft de Friese club woensdag bekendgemaakt.

Niet het juiste gevoel

Volgens de club zijn er de afgelopen periode verschillende gesprekken gevoerd met Van Basten over een eventuele verlenging van zijn contract. Maar de voetbaltrainer heeft toch besloten te vertrekken. Hij zegt niet het ‘juiste gevoel’ te hebben dat nodig is om bij de club te blijven. De club zegt dat besluit ‘te betreuren’.

Van Basten kwam in februari 2012 aan in Heerenveen en tekende voor twee seizoenen. De ex-international kende een grillige periode in Friesland waarin hij nooit echt als trainer heeft kunnen excelleren. Vorig seizoen eindigde hij op de achtste plaats en op dit moment staat de ploeg vijfde.

Bondscoach

Na een lange afwezigheid uit het professionele voetbal werd Van Basten in 2004 bondscoach van het Nederlands elftal. Op het WK 2006 sneuvelde zijn ploeg in de achtste finale in een spijkerharde wedstrijd tegen Portugal.

Op het EK in 2008 maakte Van Basten indruk met zijn team door in de poule-fase van wereldkampioen Italië (3-0), Frankrijk (4-1) en Roemenië (2-0) te winnen. Maar in de kwartfinale stuurde het Rusland van Guus Hiddink Van Basten vroegtijdig naar huis.

Ajax

Op 1 juli 2008 gaat Van Basten aan de slag als hoofdcoach van Ajax. Maar het verblijf in Amsterdam is van korte duur. Na zeperds tegen PSV (6-2) en Sparta (4-0) legt hij in het voorjaar van 2009 zijn functie neer.

Na enkele jaren als voetbal-analyticus bij Sport 1 tekent Van Basten op 13 februari 2012 een contract bij SC Heerenveen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.