sport

De leukste WK-nummers van de afgelopen twintig jaar (of niet)

Door Nadia Stolk - 03 februari 2014

Het is de bedoeling dat het officiële WK-lied aankomende zomer zal worden grijsgedraaid. Dit jaar is de beurt aan Pitbull en Jennifer Lopez met het nummer ‘We Are One’, maar het liedje oogst eerder kritiek dan lof.

Shakira had vier jaar geleden tijdens het WK in Zuid-Afrika al internationaal succes met het nummer Waka Waka, toch kreeg de zangeres aanvankelijk veel aan kritiek over zich heen. Hoort de kritiek er gewoon bij, of worden de WK-nummers slechter met de jaren? Elsevier.nl zet zes WK-nummers op een rij.

We Are One (Ole Ola)

Nu is het aan de Cubaans-Amerikaanse rapper Pitbull, zangeres Jennifer Lopez en de Braziliaanse zangeres Claudia Leite om het lied van het WK in Brazilië tot een voetbalhit te maken.

Dat gaat vooralsnog niet zonder slag of stoot. Het nummer kreeg de eerste uren na de bekendmaking vooral te maken met kritiek. Op de website van radiozender SLAM!FM wordt het nummer zelfs een valse fluit genoemd. Ook wordt er geklaagd dat Lopez en Leite nauwelijks hoorbaar zijn. Op Twitter gaan voorzichtig enkelen John Ewbank-verwijzingen rond.

Waka Waka (This Time for Africa)

Toen het officiële nummer van het WK in Zuid-Afrika werd bekendgemaakt, kon de Colombiaanse zangeres Shakira niet rekenen op veel begrip. Het grootste bezwaar was dat een Colombiaanse zangeres de eerste wereldcup in Zuid-Afrika vertegenwoordigde, terwijl er genoeg Zuid-Afrikaans talent was.

The Time of Our Lives

In 2006 was de beurt aan zanggroep Il Divo en R&B-zangeres Toni Braxton met het nummer The Time of Our Lives. Het nummer werd gezongen op de opening van het FIFA Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland.

Boom

In 2002 kwam het WK-lied voor de kampioenschappen in Zuid-Korea en Japan van de Amerikaanse zangeres Anastacia, onder meer bekend van One Day in Your Life en I’m Outta Love. Het nummer Boom werd geschreven en geproduceerd door Anastacia en liedjesschrijver Glen Ballard.

La Copa de la Vida

La Copa de la Vida, oftewel de ‘cup van het leven’, was in 1998 het lied van de FIFA wereldcup. Het nummer werd ook meteen een van de grootste successen van de Puerto Ricaanse popzanger Ricky Martin.

Gloryland

In 1994 -twintig jaar geleden-, werd het WK gehouden in de Verenigde Staten. Muzikale duizendpoot Daryl Hall (bekend van muziekduo Hall & Oates) en gospelgroep Sounds of Blackness brachten samen Gloryland uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.