sport

Goud, zilver, brons en vierde plek voor Oranje bij 1.500 meter

Door Anna Vossers - 16 februari 2014

Niet titelverdedigster en topfavoriet Ireen Wüst, maar shorttracker Jorien ter Mors wist zondag een gouden medaille binnen te slepen op de 1.500 meter langebaanschaatsen. Het was de derde keer tijdens deze spelen dat het erepodium volledig oranje kleurde.

De Russin Olga Fatkoelina was de eerste die een goede tijd wist neer te zetten, 1.57,88. Daarna werd het een oranje onderonsje.

Baanrecord voor dweilpauze

De eerste Nederlandse die daar tegenop moest schaatsen was in de negende rit, vlak voor de dweilpauze, Jorien ter Mors. Zij greep zaterdag naast een medaille bij eveneens de 1.500 meter, maar dan bij het shorttracken.

Al in de tweede ronde was Ter Mors sneller dan Fatkoelina en met een spectaculaire 1.53,51, een persoonlijk, baan- en Olympisch record, verpletterde zij vrij ontspannen het oude baanrecord in de Adler Arena.

Kort na de race zei een breed lachende Ter Mors al dat zij ‘niets te klagen’ heeft en dat ze pas ‘vrij laat kapot ging’. Echt voluit blij durfde zij nog niet te zijn, met nog de helft van de wedstrijden te gaan.

Na de dweilpauze

Na Ter Mors startten nog drie Nederlanders, alle drie favoriet voor een medaille. Marrit Leenstra, wiens pr net onder het baanrecord van Ter Mors lag, vertrok iets sneller. Al snel zakte zij wat weg, maar ze bleef dicht in de buurt van Ter Mors met een eindtijd van 1.56,40.

Titelverdediger Ireen Wüst opende net iets trager dan Ter Mors, en bleef vervolgens telkens vlak bij de tussentijden van haar Nederlandse voorganger. Hoewel zij uitstekend reed, bleef zij net achter met 1.54,09, goed voor zilver.

Tijdens de laatste rit wist de 22-jarige Lotte van Beek snel te starten en zij haalde haar eerste medaille met 1.54,54, brons.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.