sport

Goud, zilver en brons voor Nederlandse schaatsers

Door Tom Reijner - 08 februari 2014

Op de eerste dag van het Olympisch schaatstoernooi hebben de Nederlanders meteen toegeslagen. Het podium na de 5.000 meter bij de mannen is volledig oranje gekleurd. Sven Kramer werd olympisch kampioen. Het zilver gaat naar Jan Blokhuijsen en het brons naar Jorrit Bergsma.

De zege van Sven Kramer was indrukwekkend. De Nederlandse schaatser, die zijn olympische titel op de 5.000 meter prolongeerde, zette in de Adler Arena een tijd neer van 6.10,76. Daarmee was hij ruim sneller dan vorig jaar, toen Kramer tijdens de WK afstanden het baanrecord op 6.14,41 zette.

Achter Kramer verzekerde landgenoot Jan Blokhuijsen zich van de zilveren medaille. Hij klokte 6.15,71. Het brons ging ook naar een Nederlander. Jorrit Bergsma finishte na 6.16,66.

Titels

Kramer heeft nu twee olympische titels op zijn naam staan en totaal vijf olympische medailles. De pupil van coach Gerard Kemkers hoopt de komende weken daar nog goud op de 10.000 meter en de ploegachtervolging aan toe te voegen.

Het kwam in de geschiedenis van de Olympische Spelen nog niet eerder voor dat alle drie de podiumplekken op de 5.000 meter bij het langebaanschaatsen door Nederlandse mannen werden bezet. Bij de 10.000 meter kwam dat wel een keer voor, in 1998.

Voor Blokhuijsen is het zijn tweede olympische medaille. Hij behaalde vier jaar terug brons op de ploegachtervolging. Bergsma won nog niet eerder een olympische medaille.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.