sport

Knegt wint eerste olympische shorttrack-medaille voor Nederland

Door Shari Deira - 15 februari 2014

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zaterdag bij de Olympische Spelen in Sotsji brons gewonnen op de 1.000 meter. Hij tekende voor de eerste Nederlandse medaille ooit in zijn sport bij de Spelen.

Knegt eindigde als derde in de finale, achter de Russen Victor An en Vladimir Grigorev. De Nederlander dacht even dat hij in de halve eindstrijd werd uitgeschakeld. Hij eindigde als derde, maar werd alsnog aan de finale toegevoegd omdat de Zuid-Koreaan Lee Han-bin hem al vroeg in de race had gehinderd.

Knegt nam in de finale even brutaal de leiding, maar dreigde achterop te raken na een klein foutje. Daardoor werd brons het hoogst haalbare.

Vrouwen

Jorien ter Mors is er zaterdag net niet in geslaagd de eerste medaille ooit voor Nederland bij het shorttrack te veroveren. Ter Mors werd vierde in de finale van de 1.500 meter.

Het goud was voor de Chinese titelverdedigster Zhou Yang, zilver ging naar Shim Suk Hee uit Zuid-Korea. De Italiaanse Arianna Fontana pakte het brons.Zondag schaatst Ter Mors op de langebaan de 1.500 meter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.